ТРИБИНА: „Студентското самоорганизирање на Балканот“

Во понеделник, на 03. декември во 12:00 часот на Градежен факултет ќе се одржи трибина на тема „Студентското самоорганизирање на Балканот“.

На гости ни доаѓаат студенти – активисти од Риека, Хрватска (“Autonomni studenti”) и Белград, Србија (“Nezavisna studentska inicijativa FMU”) да ги споделат нивните искуства со студентската борба за бесплатно образование и слободен универзитет. Во Белград оваа есен четири факултета беа под студентска окупација (блокада) како метод за остварување на барањата на студентите, додека во Риека студентите неколку пати се решија за блокада на факултетите и се мобилизираа на повеќе протести за бесплатно образование,а против комерцијализацијата и приватизацијата на високото образование.

Како се организираат нашите колеги во другите земји од Балканот, кога доаѓа време да си го бараат она што им припаѓа?
Како се справуваат со се` поагресивната комерцијализација на знаењето како продукт и сe` поприсутната приватизација на јавните универзитети?
Неолибералните мерки се заедничко нешто за сите земји во Европа, па така и за Балканот, каде овие новини можеби доцнат поради застојот со транзицијата, но се посилно се чувствуваат…
Најпосле, до каде сме ние? Што се случи од последните студентски протести (мај 2010) и каде е критичката студентска маса?

Дојдете да продискутираме и да чуеме како е во другите земји.


Comments are disabled.