DIY:„Студентска пролет II“: ИЗРАЗИ СЕ!

Почитувани студенти, средношколци и хронично невработени млади луѓе,

Слободен Индекс оваа година по втор пат ќе организира културен настан под отворено небо под мотото „СТУДЕНТСКА ПРОЛЕТ II: ИЗРАЗИ СЕ!“, на кој сите млади луѓе се поканети да учествуваат и да придонесат за културата во овој град.

Нашите универзитети одамна ги затворија вратите на нашата креативност – никаков културен настан не се организирал со години. Кај младите луѓе во оваа земја се таложи неизразен талент и широка креативност: ајде ние студентите сами да си организираме културен настан и да се „ослободиме“ од таквиот товар! Во недостаток на културен центар каде можеме тоа да го направиме (бесплатно), ние ќе излеземе под ведро небо во дворот на факултетот и ќе го покажеме она во кое сме најдобри.

Ние не сме роботи што се задоволуваат со вежбање фактографска меморија! Ние сме млади и креативни луѓе, уморни од овој систем, и сакаме да создадеме место каде ќе можеме да се изразиме.

Секакви креативни активности се добредојдени: изложба на графики/слики/фотографии, свирење, пеење, читање поезија, глумење, ракотворби, жонглирање, капоера, паркур, роботика… Секој млад човек е добар во некоја од овие вештини.

Ова, се разбира, е непрофитен настан. „Слободен индекс“ не располага со спонзори и фондации, целиот настан ќе биде финансиран од џебот на активистите, како и од прилозите на добри луѓе. Треба да се разбире дека активистите на „Слободен индекс“ не се професионални организатори ниту менаџери, туку обични студенти од различни струки. Затоа, аматерството при организацијата нека не ве обесхрабрува, напротив: ве охрабруваме со своето учество на настанот, но и во организирањето на истиот, да придонесете кон подобра „Студентска пролет“!

Како ќе изгледа овој DIY настан, зависи од сите вас кои ќе решите да земете учество. Од вашето учество ќе зависи и конечната програма која ќе биде објавена најдоцна една недела пред настанот.

Настанот ќе се одржи на 24 април во дворот на УКИМ и на 25 април во дворот на Електро-техничкиот факултет.

Секој кој е заинтересиран да учествува, било како „настапувач“, било во организација, нека контактира било кого од админите на ивентот, или на мејлот sloboden.indeks@gmail.com, или телефонски на: 078/728-889 и 077/485-309.

Да ја тргнеме од себеси етикетата на „пасивна младина“!
На нашата генерација и нашата култура им ја должиме нашата креативност!


Comments are disabled.